ДГ Първи юни
ДГ Първи юни / Влади Владимиров
30 учители, по 15 от Детска градина „Първия юни” в Кюстендил и Детска градина „Детска радост” в Струмица, Македония са на 3- дневен семинар в Кюстендил, с основна тема- Екологичното образование на децата в предучилищна възраст, посредством дидактически игри. Учителите от „Първи юни” и директорът Даниела Виткова показаха с презентации, как темата за опазването на околната среда може да се интегрира в различните направления от учебния процес. Гост- лектори от Македония бяха проф. Константин Петковски и Весна Иванова, директор на Детска градина в Каменица.

ДГ Първи юни
Влади Владимиров

ДГ Първи юни
Влади Владимиров

Проектът „Зелени детски градини за устойчиво бъдеще” е финансиран от програмата за ТГС между България и Македония, 2014- 2020 г. Чрез него бе санирана сградата на детска градина „Първи юни” в село Соволяно, където са поставени и соларни батерии. Соларни системи има и на централната сграда на „Първи юни” в кв. „Запад”, чрез които се захранва с топла вода кухненския блок на детската градина. Изградени са вече 3 еко- детски площадки до централната сграда и базите-„ Зорница” и Соволяно. Оборудвани са 3 еко кабинета, с интерактивни дъски, мултимедия и лаптопи.

ДГ Първи юни
netinfo

ДГ Първи юни
netinfo

ДГ Първи юни
netinfo

„ Това е един много амбициозен проект, с над 10 дейности, много необходими за нашата детска градина. Чрез него, не само ще се обогати материалната база, но и учителите придобиват знания и умения за екологично образование на децата в предучилищната възраст. Изгражда се капацитет на учителите и работа в мрежа. Изписваме и Екологичен наръчник, какъвто няма разработен към момента за работата на учителите в детските градини. Проведен бе вече двудневен семинар в Струмица, запознаха се колегите с най- добрите световни практики за екологично образование и сега в Кюстендил продължаваме да работим по темата. Имаме разработени презентации, как учителите интегрират направлението Околен свят, с математика, български език и как във всяка ситуация се вмъква темата за екологичното образование”, коментира директорът на ДГ „Първи юни” Даниела Виткова.

ДГ Първи юни
netinfo

ДГ Първи юни
Влади Владимиров

ДГ Първи юни
Влади Владимиров

„Този проект води до едно силно и полезно партньорство между двете детски градини, между двете общини и най- вече е полезен за децата, като целева група. Трябва да чуваме природата, за да е здрава и хубава. В Струмица се ремонтира цялостно една детска градина  и се надявам да е готова до началото на учебната година, и ще има инвестиции в още два сгради. Следва още една работилница в Струмица. После еднодневни визити на деца и родители в Струмица и Кюстендил, и накрая ще има панаир за екологичното образование”, каза Драган Гонев от община Струмица, част от екипа по проекта.

Учители от Струмица в Кюстендил
netinfo


 
Дарик- Кюстендил