Здравни професионалисти си търсят правата
Здравни професионалисти си търсят правата / netinfo
Промени в нормативната база регламентираща образователната степен на всички здравни професионалисти, гарантиране самостоятелност на професиите им, които да са равностойни договорни партньори на НЗОК- за това настояват в декларация от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

В документът, който е адресиран до Народното събрание и Министерски съвет се настоява и за регламентирано базово възнаграждение и единна методика за разпределение на средствата получени от изпълнителите на медицинска помощ. Достойното заплащане трябва да е гарантирано както за работещите в доболнична, така и в болнична помощ.

Според здравните работници като се обезценява техния труд и подценява техния образователен статус се обезценява и здравето на нацията. Ако скоро държавните институции и компетентните органи не решат техните проблеми с ефективни действия е възможно те да прибегнат отново до стачни.

Въпреки това се надяват да не се стига до там, че да напускаме работните си места, нито пък пациентите да бъдат лишени от нашите грижи, категорична е Кресимирка Янева председател на Регионалната колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи в Хасково.