Започват 24-те поетични дни Пеньо Пенев
Започват 24-те поетични дни Пеньо Пенев / Darik News, архив

Поетичните димитровградски дни „Пеньо Пенев” стартират днес и ще продължат до 5 май. Програмата им тази година започва в 15 ч. днес с образователна игра с мотото: „Всеки своя пътека си има”, насочена към учениците, която ще се проведе днес в парк „Пеньо Пенев”. Също за днес, но в 18 ч., в Дом-музей „Пеньо Пенев” е планирана проявата с мото „Поколенчески прочит”- стиховете на поета през погледа на три поколения.

На 4 май тази година ще е своеобразната кулминация на поетичните дни. Тогава ще е официалната церемония по връчване на 24-та Национална литературна награда „Пеньо Пенев” и на втората Специална литературна награда „Пеньо Пенев”. Лауреатите им са димитровградските поети Петко Каневски и Демир Демирев.

Също на 4 май ще бъде открита изложба „Ръкописна памет”- снимки и ръкописи от фонда на Дом-музей „Пеньо Пенев” и представяне на традиционната библиографска справка за лауреата. Вечерта на лауреатите е с мото „Безсмъртно нека остане навеки”- поетично-музикална програма по стихове на лауреати на наградата „П.Пенев”.

Литературните дни завършват на 5 май в дома-музей „Пеньо Пенев” с презентация на тема: „Социализация на паметниците”, чийто автор е ученикът от димитровградската езикова гимназия Добромир Зафиров и експозе по темата на гл. ас. д-р Мария Кисикова- ръководител на катедра „Етнология” при Историко-философския факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Тогава ще бъдат обявени и резултатите от ученическия конкурс за презентация.