За първи път в Рабово жънат лимец- хлябът на траките
За първи път в Рабово жънат лимец- хлябът на траките / DarikNews Живка Тодорова

Възстановка на жътвен ритуал, но за първите в Южна България площи, засети с лимец- дивото жито на древността, организираха днес в село Рабово община Стамболово и стопанинът на 5-е дка лимец Петко Ангелов. Първите снопи лимец бяха зажънати на полето, а след това на хармана в къщата за гости „Тепавицата" местните хора демонстрираха как се вършее с кон и диканя, отвяване на лимеца с веялка и смилането му с каменен хромел.

Лимецът е баща на всички по-късни пшеници, каза днес Петко Ангелов. Започнал с едва 15 зърна лимец, които получил от свой познат професор, който се занимава със земеделие. Еспериментирах с тези 5 дка сега и се оказа успешно, коментира той. Първата ресолта ще бъде използвана за презасяване, като намеренията на Петко Ангелов са с помощта на община Стамболово да засее 80 дка. Кметът Маджид Мандаджъ и народният представител Гюнер Сербест заявиха днес подкрепата си за инициативата и развитие на био-земеделието в община Стамболово.

Еднозърнестия лимец известният билкар и писател Емил Елмазов нарича хляба на траките, житото на фараоните и последната храна на Христос. Днес от нея вкусиха и гостите на село Рабово.