Втори сом-гигант уловиха за седмица на яз. Черногорово
Втори сом-гигант уловиха за седмица на яз. Черногорово / Личен архив

Сом с исполински размери дълъг 2.10 м и с тегло 47 кг. улови Пламен Ников късно снощи на фирмения язовир на „Неохим” Черногорово. Пламен работи като апаратчик в цеха за амоняк на завода и е риболовец от десетилетия. Разказва, че никога досега не е хващал толкова голям хищник. Поне 20 минути продължила борбата за изваждането му на брега, в която се включили и трима приятели на Пламен. Търсим го от 1 юни и най-после го хванахме. Тръпката е неописуема, споделя Пламен.

Втори сомгигант уловиха за седмица на яз Черногорово
netinfo

Групата първоначално била на друг бивак, а после се е преместила на № 13, където уловили сома-гигант с примамка от риба костур, кука седем нули, корда на въдицата със спинингова макара, заметната поне на 40 м от брега, а дълбочината, на която е бил страховитият екземпляр е поне 9 м.

Втори сомгигант уловиха за седмица на яз Черногорово
netinfo

През миналата година Пламен и компания са били на риболов край яз. Черногорово цели 107 дни. Само преди 6 дни, на 25 юни, димитровградчаните Тихомир Танев и Адриан Ангелов уловиха сом с дължина 1.81 и тегло 41 кг на бивак № 29 там.

Втори сомгигант уловиха за седмица на яз Черногорово
netinfo

 

За последните две години хванатите сомове-гиганти на яз. Черногорово станаха 7. Рекордът все още е от 2011 г., когато Николай Георгиев извади сом с дължина 2.10 м и тегло 62 кг.