ВКС потвърди присъдата над обвинения в радикален ислям от с. Козлец
ВКС потвърди присъдата над обвинения в радикален ислям от с. Козлец / netinfo

Върховният касационен съд е потвърдил присъдата над 52-годишния Кадир Кадир от хасковското село Козлец, който бе обвинен в проповядване на Джихад, съобщи прокурорът от Хасковската окръжна прокуратура Антон Попов. Според разследващите органи Кадир имал намерение да създаде клон на опасната ислямистка секта „Хакикат Вакфъ", забранена и в Турция. Сектата проповядва въоръжена борба с всички, които не са мюсюлмани.

В началото на септември миналата година Хасковският окръжен съд осъди мъжа на една година условно и 6000 лв. глоба по чл. 108 от Наказателния кодекс. През февруари тази година Апелативният съд в Пловдив потвърждава присъдата. 5 месеца по-късно наказанието е потвърдено и от Върховния касационен съд.

Кадир попада в полезрението на разследващите органи след сигнал в ДАНС, подаден от районния мюфтия на Хасково. Разработката срещу него е продължила близо 2 години. През това време от жилищата му в Хасково и село Козлец са иззети десетки томове радикална ислямистка литература.

Това е прецедент. Досега в България няма осъден за проповядване на радикален ислям и Джихад, коментира прокурорът по делото Антон Попов.