Типичните за българската кухня и специфични за населените си места ястия приготвяха снощи в първия по рода си готварски събор, чийто домакин бе едно от най-малките димитровградски села- Райново. Вити баници, катми, боб в гърне, месо със зеле и ориз, салати бяха част от кулинарните изкушения, подготвени както от представителки на селото-домакин, така и от близките населени места: Долно Белево, Злато поле, Нова Надежда, Александрово, Симеоновград.
Групата от село Злато поле
Уменията на участниците в кухнята до късно вечерта оценява компетентно 3-членно жури в състав: майсторът-готвач Манол, Минка Нанева и Митко Желязков.
Златка Братанова от село Райново
Според регламента всички участници приготвяха предварително в домашни условия избраните от тях ястия, а дегустацията им започна в 20 ч. снощи в райновското читалище.