Читалище, с. Горски извор
Читалище, с. Горски извор / Дарик радио, Хасково, Архив
Домакин на второто издание на международния поетичен конкурс "Есенни щурци" е днес димитровградското село Горски извор. Конкурсът е в памет на родения в селото голям български поет Иван Николов.

57 автори от 3 страни участват този път - 49 от България, 7 от Русия и един от Македония. Своите произведения част от тях ще представят от 10 часа утре в салона на читалище „Пробуда” в Горски извор. 

В анонимния конкурс ще бъдат връчени 6 големи награди. Предвидени са и 4 поощрителни за млади автори. Стиховете оценява жури, в чийто състав са поетът от Димитровград Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, димитровградската поетеса Величка Петрова и сестрата на Иван Николов Тодорка Николова, също поетеса и издател.

Диляна Христова с награда "Есенни щурци"
Дарик радио, Хасково, Архив

Двама са участниците от Димитровград в поетичните надпревара тази година. Миналата година Диляна Христова получи наградата на Общински съвет-Димитровград, а Ради Йовчев от града- отличие на КДК-Димитровград за най-млад автор в конкурса. 14 бяха връчените тогава награди. Тези на СБП отидоха при Росица Станева, Нина Момчилова и Стойка Мариновска от Хасково. Райчо Русев - Райсъна от София взе първа награда на община Хасково, Иван Енчев от Хасково - втора награда на кметството в с. Горски извор, Радостина Драгоева от Варна и Павлина Стаменова от Разград - трета награда на читалище „Пробуда 1896″ - Горски извор.

52 български творци, трима от Русия, двама от Гърция и един от Македония бяха участниците в първото издание на конкурса през 2017 г., което бе посветено на 80-годишнината от рождението на поета Иван Николов и 25 години от смъртта му.