Представят Прозоречната дама Диляна Христова
Представят Прозоречната дама Диляна Христова / Личен архив

Дебютната стихосбирка на младата и талантлива димитровградска поетеса Диляна Христова, озаглавена „Прозоречната дама”, ще бъде представена от 18 ч. днес в лятната читалня на библиотеката в рамките на литературните дни „Пеньо Пенев”. Издаването й е финансирано изцяло от община Димитровград, след като назначена от кмета Иво Димов комисия я избра сред 15 представени ръкописа в конкурсната сесия за подпомагане на местни автори. По повод поетичните дни за първи път тази година организаторите им от общината решиха да финансират изцяло дебютна стихосбирка на млад автор и гласуваха 1 000 лв.

„Прозоречната дама” включва над 50 стихотворения, повечето от които писани през последните 2 години. Автор на графиките, с които книгата е илюстрирана, е Светла Шивачева, за която това също е дебют. Корицата е дело на скулптора Гроздан Грозев. Редактор е поетът Петко Каневски, който ще представи книгата. Стихове от нея ще чете актрисата Илияна Желязкова.

Диляна Христова пише от пети клас. Нейни стихове са публикувани в централния и местния печат, както и в специализирани издания за литература. Завършила е средно образование в СОУ „Любен Каравелов”, бакалавър „Българска филология” с магистратура „Психология”. Работила е като журналист, психолог и в момента- социален работник в отдел „Закрила на детето” на местната дирекция. Любопитна подробност е, че авторът на илюстрациите- Светла Шивачева също е социален работник, но от екипа по „Приемна грижа” на община Димитровград, а графиките за книгата прави за два дни.

Диляна Христова пише и проза- в момента разкази и повест със социален характер. Първият й опит в прозата е новелата „Ехо от лудницата”, с която се дипломира в специалността „Българска филология”. Книжката е издадена в ограничен тираж и я притежават само приятели, споделя Диляна. Признава, че е доста разсеян поет- пише стихове върху вестници, цигарени кутии, салфетки и въобще- листи, които в момента й попаднат, някои от които после не събира. Изключително взискателна към творчеството си, рядко се съгласява да участва в литературни четения на местни автори. Заглавието на книгата „Прозоречната дама” определя, като творчески жест към автора на корицата Гроздан Грозев, която я изобразява в своя скулптора по този начин- дама, която гледа през прозореца. А и когато пиша стихове, обичам да гледам през прозореца, признава още Диляна Христова.

Родена е през 1983 г., в Димитровград. В края на този месец синът й Максим ще навърши 4 г.