Свиленград избра района на бившето летище за индустриална зона
Свиленград избра района на бившето летище за индустриална зона / netinfo
Община Свиленград има идея да бъде изградена индустриална зона в района на бившето селскостопанско летище. Държавната земя обаче трябва да бъде закупена, тъй като собствеността е едно от условията при кандидатстване за финансиране по Програма ФАР към МРРБ - Развитие на индустриални зони първа и втора част.

За средствата се кандидатства до края на годината. При първоначалната селекция по програмата, проектът на община Свиленград е одобрен в конкуренция с над 100 общини и е включен в списъка от 25 общини, чиито проекти ще бъдат финансирани.

Според ръководството на община Свиленград, за да се привлекат инвеститори, да се подпомогне развитието на икономиката и да се открият много нови работни места, е необходимо изграждането на индустриална зона.

Избраният телен е разположен край път от четвъртокласната пътна мрежа, а магистрала “Марица” е само на половин километър от него. Лесно ще бъде изградена и съпътстващата инфраструктура като водопровод, канализация и електропровод, тъй като до имота има помпена станция и трафопост.

Теренът е собственост на Министерството на земеделието и продоволствието. Със съгласието на общинските съветници за възмездно придобиване, общината ще закупи земята на цена, определена от лицензиран оценител. Всички необходими за придобиването на мезяма документи вече са внесени в земеделското министерство.