Софийският университет идва в Хасково
Софийският университет идва в Хасково / netinfo

Софийският университет “Свети Климент Охридски” ще открие център за изнесено обучение в Хасково. Това потвърди ректорът на висшето учебно заведение професор Иван Илчев.

Центърът ще е за изнесено обучение само по магистърски програми, като се предвижда да заработи догодина. Звеното в Хасково ще обхваща целия родопски регион, като има идея такъв център да се открие и за района на Черноморието, заяви пред Дарик проф. Илчев. Днес той разгледа и базата в Хасково, в която ще се помещава бъдещият център, а по-късно ще се срещне с директори на хасковски училища.

Междувременно във фоайето на областната администрация стартира информационна кампания за тазгодишния прием в Софийския университет. Една от новостите е свързана с изпита по журналистика. За кандидатстване по специалността вече отпада изпитът по български език. Ще се кандидатства само с писмен и устен изпит по журналистика, като до устното препитване се допускат само първите 350 по успех на писмения изпит.

Има новости и около изпита по история. Вече ще се теглят две теми и кандидат-студентите ще избират по коя да пишат, като обаче се намаля времетраеното на изпита и от 5 той става 4 часа.