Премахват загробените птици
Загробените кокошки - носачки край хасковското село Малево, които доведоха до напрежение сред жителите и предизвикаха блокада на пътя сутринта, ще бъдат премахнати.

Останалите умъртвени заради Инфлуенца А кокошки ще бъдат изгаряни в инсенератор, съобщи областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова пред протестиращите жителите на селото.

Въпреки че мястото е законно определено, наличието на параклис и зона за отдих около него не предполагат използването му за загробване, е пояснила областният управител.

мерки
БТА/Ники Матанов

Изпратени са писма до всички общини с искане за актуална информация за всички места с одобрени за загробване площадки в област Хасково.

По-рано през деня жители на хасковското село протестираха и блокираха път към съседно населено място. Изправиха ни пред свършен факт, никой не ни е питал, каза по време на протеста кметът на селото Михаил Михайлов.

По негови думи рововете за загробване се намират на 500 метра от водадайната зона на селото и на двадесетина метра от 100-годишния параклис с аязмо "Успение на Пресвета Богородица". От другата страна на пътя също в непосредствена близост има чешма, която местните ползват.

мерки
БТА/Ники Матанов


БАБХ издава заповед за засилен контрол на вноса на птичи продукти и яйца от Полша, увери диреторът на институцията.
 
БТА