Седмокласник бие съученичка в час. Учителката: Няма такъв инцидент!
Седмокласник бие съученичка в час. Учителката: Няма такъв инцидент! / DarikNews
Седмокласник бие съученичка в час. Учителката: Няма такъв инцидент!
72881
Седмокласник бие съученичка в час. Учителката: Няма такъв инцидент!
  • Седмокласник бие съученичка в час. Учителката: Няма такъв инцидент!

Седмокласничка от димитровградското СОУ „Васил Левски”, която страда от астма, била удряна в час от свой съученик, а преподавателката останала безразлична към инцидента. Това сигнализира майката на пострадалото дете Валентина Георгиева. Тя разполага със съдебномедицинско удостоверение, което потвърждава, че синините по ръката на Нели са причинени от удар с юмрук. Жената е подала жалби до училището и регионалния инспекторат по образование, сигнализирала е министерството, а със случая са се заели и от отдел „Закрила на детето” към социалната дирекция в Димитровград.

Седмокласник бие съученичка в час Учителката Няма такъв инцидент
netinfo

Случката е с дата 16 май, а синините и кръвонасяданията по ръката на момичето още личат. В часа по български език и литература тогава правили контролна. Учителката Росица Георгиева разрешила на Златомир да събере листите на децата, а Нели отказала да даде своя, тъй като не била приключила. Той започнал да я удря. След това застанал пред дъската и заел позата на преподавател, като разпоредил на съучениците си да го гледат в очите. Нели отказала да се подчини, разказа тя. Първоначално момичето не споделило за случката у дома, но тъй като получила и астматичен спазъм, я завели в центъра за спешна медицинска помощ, където лекарката забелязала жестоките синини и попитала кое ги е причинило. Тогава детето признало за конфликта със Златомир в часа по български. Майката на Нели веднага позвънила на класната Тодорка Николова. Тя разказала на директора Антон Иванов. Със случая се заел и педагогическият съветник в училището Недялка Ангелова. Вчера в СОУ „Васил Левски” били и от отдел „Закрила на детето”. Преподавателката, в чийто час е случката- Росица Георгиева, категорично отрича да е била свидетел на подобен инцидент.

Седмокласник бие съученичка в час Учителката Няма такъв инцидент
netinfo

Тя твърди, че нещата не са точно така, както Нели ги представя с аргумента, че е „по-особено дете и често сама си предизвиква”. Дали да бъде наказана ще реши директорът Антон Иванов, който е поискал от учителката писмени обяснения, а днес случаят ще бъде обект на коментари и в Педагогическият съвет. Той ще разглежда е поведението на Златомир, ударил момичето, коментира директорът Иванов. Според него най-вероятно на момчето ще бъде наложено наказание- предупреждение за преместване в друго училище. Междувременно днес майката на Нели реши, че от утре ще премести детето си, след като заедно с бабата Недялка Илиева чуха заплахите на съучениците му и коментари „какво толкова е станало, да не е умряла”.

Съученици на Нели все пак потвърдиха случката, макар че повечето са страхуват да говорят. Няколко от тях разказаха какво се е случило- Златомир е ударил Нели в час. С уточненията, че той е добро момче и съжалява за случката, както и че г-жа Росица Георгиева е много добра.

 

Искам да защитя от тази агресия не само моето дете, но и всички деца. Аз ще я преместя в друго училище, но и друго може да пострада още по-сериозно, ако не се вземат мерки, коментира майката Валентина Георгиева. Нели призна, че вече се страхува да влиза в клас- както от учителите, така и от агресията на децата към нея. Затова й предстоят срещи с психолог.

Че това не е единственият случай на агресия в училището признаха и Нели, и директорът. Той увели, че има създаден консултативен съвет за превенция на агресията, че полагат усилия, но така или иначе случаят е факт и не е единствен.

Броени часове след това от училището разпратиха отворено писмо, в което е записано: „Изразяваме своя протест срещу натиск на журналисти към членове на колектива във връзка с неизяснена ситуация между ученици от нашито училище. Изразяваме своето несъгласие с нарушаването на журналистическата етика, прибързано взетите интервюта от ученици без знанието и съгласието на родителите им. Целият учителски колектив изразява своята подкрепа към колежка, подложена на психически тормоз от страна на майката на ученичка и от страна на журналистите за случай, по който тече разследване на компетентни органи- РИО гр. Хасково и отдел „Закрила на детето”-Димитровград. Декларираме, че има данни, че фактите са преекспонирани и не отговарят на истината.” Под текста подписи са положили 35 от колектива на училището.

От 16 до 30 май те не са били в състояние да установят в пълнота фактите по случая с удареното дете, но днес броени часове бяха достатъчни, за да констатират натиск, нарушения на журналистическата етика и психически тормоз върху преподавателката. Както личи от приложения запис гледната й точка, както и тази на останалите участници в конфликта, е отразена, а директорът Антон Иванов признава, че инцидент е имало и тя вероятно не се е отнесла към него с необходимата сериозност.

Факт е, че нито един от подписалите се под писмото не присъства по време на интервютата в този репортаж. И остава въпросът как констатираха визираните в отвореното писмо „натиск, нарушения на журналистическата етика и психически тормоз”- по преразказ, асоциативно или … по телепатия. Разбираемо и обяснимо е желанието им да защитят своята колежка, но как без да знаят какви са събраните от журналистите факти твърдят, че те са „преекспонирани и не отговарят на истината”, а „интервютата- прибързани”?

 

Вярваме, че тази истина все пак ще излезе наяве.