Преглед на печата- 17 февруари
Преглед на печата- 17 февруари / netinfo

"ИАРА-Хасково проспа масово бракониерство" - заглавие над главата на в. "Новинар юг" днес. Регионалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури проспа брутално масово изтребване на риба- тонове толстолоб, шаран, амур, които изтекоха с аварийното изпускане на язовир „Елена“ в река Бисерска, след това – в Марица, пише вестникът.

"10 дни след потопа Динево още чака помощ" - водещата тема на „Новинар юг” в днешния брой. Обитателите на 58 къщи в хасковското село, залети от водата, все още чакат помощ от държавата. Досега в селото са получени едва 2 тона дърва. Списъците с пострадалите къщи са предадени на властите, има ги и в селското кметство. Според хората в Динево щетите са съпоставими с тези в Бисер, за щастие в хасковското село няма човешки жертви, разказва вестникът.

"Откриха вкочанен труп на 59-годишен" - криминална тема от "Новинар Юг". Оглед на вкочанения труп на 59-годишния Георги Кузмов извършиха полицаи вчера в късния следобед. Тялото на безработния хасковлия, който е бивш професионален шофьор, било открито около 15.30 часа, пише вестникът.

„До месец свързват Бориславци и Малки Воден”- още едно заглавие от страниците на днешния „Новинар юг”. Върху временна връзка между селата Бориславци и Малки Воден, които останаха откъснати след пороя на 6 февруари, работят институциите. Пълното възстановяване на моста ще отнеме повече време. Първо трябва да се изготви проект, който да бъде одобрен, след това да се обяви обществена поръчка за изпълнението му. По груби сметки реконструкцията ще струва около 2 млн. лева. Другият временен вариант за връзка между двете откъснати села е изграждане на път през нивите, пише вестникът.

„Откриха тялото на удавения ивановец”- също акцент от броя на „Новинар юг” днес.

Край харманлийското село Надежден e намерено тялото на издирвания Васил Делев от Иваново, който изчезна при наводнението на 6 февруари, съобщи областният управител Ирена Узунова. Мъжът бе отнесен от водната стихия заедно със съпругата си Лиляна, докато пътуваха към Харманли. Жената беше намерена още в деня на бедствието, припомня вестникът.

Интервю с метеоролога Спас Александров публикува днес „Новинар юг” със заглавие: „Автоматична система пази от наводнения, държавата е пас”. Станция на река Бисерска за 3000 лева можеше да предотврати трагедията в селото, е подзаглавието. Спас Александров е директор на хасковската метеорологична обсерватория. Той бе ръководител на проекта по ФАР, с който от 2005 г. заработи система за превенция на наводненията. Оттогава досега системата се надгражда, като обхваща реките Марица, Тунджа, част от Арда и техни притоци, пише вестникът.

 

"Горивата с рекордно високи цени" - водещата тема за другия всекидневник "Хасковска Марица". Цената на дизела удари нов рекорд- от вчера литърът се търгува за 2.69 лв. Най-масовият бензин А-95 вече струва 2.56 лв. Предишният рекорд бе поставен през 2008 г., когато по бензиностанциите литър дизел се продаваше за 2,67 лв., а бензинът А-95 струваше 2,54 лв. Причината е в скъпия долар, както и задължението търговците с петролни продукти да поддържат запаси за 90 дни, пише вестникът.

"Екопрогрес” измества „Титан" – също акцент от броя. Предложението e на кмета Георги Иванов до Общинския съвет. Причината, че от 2010 г. община Хасково обявява обществени поръчки за избор на изпълнител. От тогава е изтекъл договорът с "Титан" . Още с обявяване на процедурите обаче се предприемали действия по обжалване от "заинтересовани лица", като се оспорвало всяко едно действие от общината, пише вестникът.

"Местят панаира на Кенана" - също заглавие от страниците на „Хасковска Марица” с отправка към предстоящата сесия на общинския съвет в Хасково. Лесопарк Кенана е единственото място в града, където има достатъчно площ за разполагане на атракционите по време на празниците, е аргументът. Администрацията вече е разработила схема за зониране на централната алея, където да се поставят преместваемите обекти.