Предлагат гробницата в Александрово за световен паметник на ЮНЕСКО
Предлагат гробницата в Александрово за световен паметник на ЮНЕСКО / netinfo

Японският принц Акишино, съпругата му и президентът Георги Първанов ще открият Музея на тракийското изкуство край хасковското село Александрово през май. Откриването ще бъде част от проявите по повод 50-ата годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между Япония и България, съобщи в Александрово министърът на културата Стефан Данаилов.

 

Днес в присъствието на японския посланик Цунехару Такеда министър Данаилов официално прие от изпълнителите на обекта пълната строителна и техническа документация на изградения със средства на японското правителство музей. За строителството на сградата и копието на уникалната Александровска гробница в нея правителството на Япония отпусна безвъзмездно близо 3 милиона долара. Община Хасково финансира изграждането на инфраструктурата.

 

Около 10 000 японски туристи посещават България всяка година, интерес за тях представляват основно културните и исторически забележителности, коментира посланикът на Япония у нас.

 

Тази година предстои да бъде завършена изолацията на оргиналната тракийска гробница край Александрово, след консултации с международни експерти ще започне и възстановяването и на уникалните стенописи. Гробницата е от IV век преди Христа и ще бъде предложена за световен паметник на културата на ЮНЕСКО, съобщи министър Стефан Данаилов.

 

В прикачения звуков файл чуйте реставраторите-археолози,ангажирани с реставрацията на уникалната Александровска гробница и изграждането на копието й в Музея на тракийското изкуство - професор Валентин Тодоров, Владимир Цветков и професор Григори Григоров