Преброиха 1000 водолюбиви птици около язовир Ивайловград
Преброиха 1000 водолюбиви птици около язовир Ивайловград / netinfo

1000 водолюбиви птици от 10 вида бяха регистрирани около язовир Ивайловград и поречието на река Арда в Източните Родопи по време на традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици, което се състоя  между 13 и 15 януари 2012 г, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.  Най-многобройни са били зеленоглавите патици, следвани от големия корморан, кафявоглавата потапница, малкия и големия гмурец. В преброяването участваха млади доброволци от Кърджали и Маджарово, водени от Марин Куртев.

Преброителите са наблюдавали двойка морски орли, гнездяща в близост до яз. „Ивайловград". Морският орел е най-едрият орел в Европа и е изключително рядък. Във вътрешността на страната са известни едва три находища на вида.

Тазгодишното преброяване на птици в Източните Родопи бе част от младежка образователна програма на Българско-холандския проект за устойчивото развитие на района "Новото тракийско злато". Млади хора бяха обучавани да разпознават птиците и да боравят с полеви наръчници за наблюдението им.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се провежда от 1967 година в почти всички европейски държави. Целите на преброяването са да се определи размерът на европейските популации на водолюбивите птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват.