Пожарът в Свиленградско локализиран върху 20 000 дка
Пожарът в Свиленградско локализиран върху 20 000 дка / DarikNews

Ситуацията с големия горски пожар в Свиленградско тази сутрин не е по-различна от снощи. Около полунощ той е напълно локализиран в границите върху площ от близо 20 000 дка. На дежурство там през цялата нощ са били 8 пожарни коли и екипи, които и днес продължават обхода, съобщи Пламен Петров от областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”-Хасково. Площта е много голяма, теренът- изключително труден и това създава допълнителни затруднения. Надяваме се днес пожарът да бъде овладян напълно, но не е изключено на отделни места отново да се възпламени и обхождаме територията метър по метър, коментира той.

И днес 35 военни от модула, който е на мястото на пожара, 30 служители на горското стопанство и доброволци помагат на огнеборците.

С тежки машини вчера бяха прокопани просеки, които да ограничат пожара от всички страни. Той се развиваше на два фронта от близо 4 км, в гористия и пресечен терен между селата Студена и Равна гора. В гасенето и вчера се включи хеликоптер от авиобаза Крумово, а на мястото работа създаденият кризисен щаб, воден от временния областен управител на Хасково Кадир Исов и началника на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Вълчев.