Пореден протест в Хасково, недоволните блокираха Е-80
Пореден протест в Хасково, недоволните блокираха Е-80 / netinfo

Около 80 младежи блокираха днес следобед за около час главния път Е-80 в близост до пътен възел „Детелината" край Хасково. Колите от Пловдив, пътуващи към Хасково, бяха отклонявани през селата Минерални бани и Горски извор.

Протестът днес започна около 11,00 часа, когато приключи двучасовата празнична програма по повод Националния празник на България. Около 70-80 младежи, загърнати със знамена, търпеливо изчакаха програмата, после се сляха с друга част от останалите след програмата недоволни. 30-ина млади хора се качиха на сцената и с викове „Мафия", „Гладът или страхът" изразиха недоволството си. Още в самото начало те също изказаха почитта си пред героите, загинали за свободата на България, цитираха Шекспир с „Когато правя добро, се чувствам добре!" и скандираха девиза на хипитата: „Правете любов, а не война!". Недоволните попитаха риторично къде са учителите и лекарите и защо не са на протеста, заявиха, че народът е гладен и беден, че земеделието е унищожено и че не искат да бъдат водени по този модел на управление.

На някои от плакатите пишеше: „Вън търговците от храма!", също и перифраза на цитати от филма „Междузвездни войни" - „Който контролира енергията, той ще владее силата!", като цитатът беше подписан „От филма „Междупартийни войни." Един от протестиращите носеше плакат с надпис: „Гласуване чрез системата STV (единичен прехвърляем вот) - система, наложена в някои силно развити държави, според която депутатите се избират единствено мажоритарно.