Панахида Хасково комунистически режим
Панахида Хасково комунистически режим / БТА
С панихида, отслужена от отец Златко, в Хасково бе отбелязан днешният Ден на признателност и поклонение пред жертвите на комунистическия режим.

На паметника на убитите на 12 септември 1944 г. офицери и подофицери от Хасковския гарнизон - Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов, се поклониха от ръководството на общината, граждани и потомци на жертвите. Те поднесоха цветя на монумента.

"До инцидента се стига, след като по сценарий трябва да се състои побратимяване между българската народна войска и вече слезлите в града партизански части", припомни д-р Веселина Узунова от Регионалния исторически музей. От Първомай пристигат партизани, които се включват в празника в казармата, който е и с присъствието на гражданството.

В избухналата ненадейно престрелка са убити шестима военнослужещи, начело с началника на гарнизона Велико Маринов, а късно вечерта в дома му е убит още един офицер.

Междувременно, музеят качи на страницата си в интернет неколкогодишно изследване, чиято посочена тема е: репресираните в региона от комунистическата власт след 9 септември и избитите от т.нар. Народен съд, без съд и присъда.
БТА