Откриват скоростното жп трасе Любимец- гръцка граница
Откриват скоростното жп трасе Любимец- гръцка граница / Darik News, архив

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открие днес обновения железопътен участък Любимец – гръцка граница, част от проекта за модернизация на жп линията Първомай – Свиленград, съобщават от пресцентъра на министерството. Новоизграденото трасе, с дължина от 24 км, е изцяло електрифицирано и позволява скорост от 160 км/часа. За откриването е поканен и министър-председателят Бойко Борисов.

Програмата предвижда официалните лица и гости да отпътуват с влак от Симеоновград до жп гарата в Любимец, като по време на пътуването ще бъде демонстриран проект на електронна билетоиздаваща система, уточняват от пресцентъра на транспортното министерство.

Акт 16 вече има и още една жп отсечка по трасето: Димитровград – Симеоновград с дължина от 23 км. Тя също е част от проекта за модернизация на жп линията Първомай – Свиленград и общата дължина на рехабилитираните железопътни участъци (Любимец-гръцка граница и Димитровград-Симеоновград), които ще бъдат пуснати в експлоатация е 38 км.

Двете жп отсечки са част от проекта „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай - Свиленград“, който е на обща стойност 424 млн. лева. Целта му е постигане на пълна оперативна съвместимост и достигане на скорости от 160 - 200 км/ч., като спецификите на планинския терен, през който преминава железопътната линия, позволяват скорост от 200 км/ч единствено в участъците без завои. Към днешна дата, се разработват различни варианти за закупуване на нов подвижен състав, който да достига проектната скорост, уточняват от пресцентъра на транспортното министерство.

В рамките на същия проект се модернизират жп гарите Димитровград, Нова Надежда, Симеоновград, Любимец, Свиленград и Харманли. Изградени са две нови тягови подстанции в Свиленград и Симеоновград, а тяговата подстанция в Димитровград е разширена. Изградени са електронни вагонни везни в гарите Харманли и Свиленград. В урбанизираните територии са монтирани шумозаглушителни огради.