Откриха костенурки в симеоновградчанка - до 20 бона глоба, може и затвор
Откриха костенурки в симеоновградчанка - до 20 бона глоба, може и затвор / netinfo

Полицаи конфискуваха костенурки от симеоновградчанка, съобщават от Областната дирекция в Хасково. Вчера по обяд в полицейския участък в Симеоновград е получен сигнал, че в частен дом на улица „Цар Асен" се държат костенурки от вида „шипоопашати". Пристигналите на място полицаи са намерили 5 живи костенурки и 7 яйца.

53-годишната собственичка на дома е предала костенурките и яйцата с протокол за доброволно предаване, които съответно са предадени на РИОСВ - Хасково.

Междувременно от Екоинспекцията съобщиха, че животните са били в добро видимо състояние и са пуснати в естествената им среда. Яйцата ще бъдат изпратени в Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в с. Баня, община Несебър. Това е четвъртият от началото на годината подобен случай в региона. От РУП - Харманли е образувано досъдебно производство срещу нарушителя.по чл. 278 д от Наказателния кодекс.

РИОСВ напомня, че сухоземните костенурки са световно застрашени видове влечуги, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Те са приоритет за опазване от редица международни конвенции. В Българското законодателство сухоземните костенурки фигурират в приложение № 3 от Законa за биологичното разнообразие и тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство се наказва според Закона за биологичното разнообразие и Наказателния кодекс на Република България. Съгл. чл. 278д от НК всеки който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*) се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.