Отчитат спад в детската престъпност
Отчитат спад в детската престъпност / DarikNews

Спад по отношение на детската престъпност през 2009 г. отчита Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Димитровград. 34 са били образуваните възпитателни дела по отношение на 47 деца. 32 от случаите са квалифицирани, като престъпления- най-често кражби и хулигански прояви. Наложените от комисията възпитателни мерки са 52, като 24 от децата са получили предупреждение, 14 са поставени под надзора на обществен възпитател , 7 са предупредени за настаняване в интернат с 6-месечен изпитателен срок и само едно дете е изпратено в социално-педагогическа институция.

От комисията в Димитровград отчитат спад и в регистрираните през 2009 г. малолетни и непълнолетни, които са 56. На отчет в Детската педагогическа стая през 2009 г. се водят 69 деца, като 15 от тях за първи път са заставали пред инспекторите. Комисията е работила с 14 от т. нар. „деца на улицата", принудени да работят там, като най-често  просят, е записано в отчета.

11-членен е съставът на комисията, към която действа и Център за социална превенция, който предлага професионална и компетентна помощ и консултации с психолог за деца и родители. 12 са обществените възпитатели, за които през 2009 г. са изразходвани 29 640 лв.