Състав на Окръжния съд в Хасково наложи мярка за неотклонение на сирийския гражданин, обвинен в убийството на свой сънародник в лагера за мигранти в Харманли.

34-годишният Рамадан Мохамад, който е от крюдски произход, е привлечен като обвиняем за случая от 24 юли в лагера, когато прободе с нож 21-годишния мъж.

Убийство в бежанския лагер в Харманли заради забележка (ВИДЕО)

Съдът счита, че от събраните до този момент материали може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието. Магистратите са взели пред вид допълнително, че Мохамад е чужд гражданин, преди деянието пребиваващ в РПЦ – Харманли, излизането от който е контролирано, но не е ограничено, което също сочи към реална опасност той да се укрие. Законът предвижда при такава квалификация на обвинението - "умишлено убийство" наказание от "лишаване от свобода" от десет до двадесет години, ако престъплението бъде доказано.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд.

Битовият конфликт в лагера възникна след словесно спречкване по повод затворена група за комуникация в мобилно приложение между обитаващи центъра, чийто правила били нарушени с обява за продажба на вещи. Впоследствие свадата прераства в ръкопашна схватка, при която падналата на земята жертва е прободена смъртоносно с нож в лявата плешка.
Николай Грудев/БТА