Оранжев код за ураганен вятър и проливни валежи в Хасковско
Оранжев код за ураганен вятър и проливни валежи в Хасковско / Darik News, архив

Оранжев код за опасно време е обявен за Хасковско и още 17 области в страната. В 15 от тях, сред които и Хасково, предупредителният код е за ураганен вятър, придружен от проливни валежи от дъжд и сняг: Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска. Ще има валежи и от сняг и условия за виелици и навявания. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. В Смолянско се очаква да има и снегонавявания.

В две области - Добричка и Варненска, оранжевият код е само за ураганен вятър.

Метеорологичната обстановка в страната отново ще се усложни под влияние на преминаващ през южните райони на Балканския полуостров и Егейско, към Черно море, средиземноморски циклон.

Сняг вали в западните и северните части на страната, в останалите райони валежите ще са предимно от дъжд.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg