Оптимизират детските заведения в Димитровград без съкращения на персонала
Оптимизират детските заведения в Димитровград без съкращения на персонала / Darik News, архив

За оптимизация на детските градини в община Димитровград гласува днес местният парламент, като подкрепи предложението на кмета Иво Димов. При процедурата съкращения няма да има, категоричен бе той. 20 от персонала, навършили необходимата възраст, ще бъдат пенсионирани, уточни той. Реорганизацията касае градините в селата Добрич, Ябълково, Горски извор и град Меричлери. ЦДГ № 5 в Горски извор и филиалите в Ябълково и Добрич, както и ОДЗ "Д-р Теньо Стоилов" в Меричлери се закриват и на тяхно място ще заработят целодневни групи в същите населени места. Те ще са част от административната структура на различни ОДЗ-та. Целодневната група в Меричлери преминава на подчинение към ОДЗ "Слънце", тази в Горски извор към ОДЗ № 2, в Ябълково - към ЦДГ №1 и в село Добрич към ОДЗ "Райна Княгиня".

Към най-силната и голяма детска градина се открива една група в малките населени места, където има малко деца- това е простичкият принцип, на който се базира тази оптимизация, обясни кметът Иво Димов.

 

Докладната е следствие и на поредица срещи със засегнатите, организирани със съдействието и на комисията по образование към местния парламент, потвърди в залата председателят й Тодор Тодоров. Имаше дискусии с представители на градините, с директорите, със синдикатите, на които всички неясноти бяха уточнени, посочи и кметът Иво Димов. Предстои от началото на 2017 г. детските заведения в община Димитровград да преминат на делегирани бюджети. Така директорите няма да бъдат формална длъжност, а мениджъри и управленци, коментира той.