Рекордно количество задържана недекларирана валута на "Капитан Андреево"
Рекордно количество задържана недекларирана валута на "Капитан Андреево" / пресцентър, Агенция "Митници"
Районна прокуратура – Хасково е образувала три бързи производства за недекларирана валута с българска равностойност общо над 3 млн. и 700 хиляди лева. И трите случая са станали в рамките на 24 часа. Това стана ясно съвместен брифинг на Районна прокуратура Хасково-Териториално отделение - Свиленград и Агенция „Митници“.

Парите са задържани в рамките на 24 часа, в три различни автобуса, пътуващи по редовната линия от Румъния през България за Турция, заяви Мария Кирилова - зам.-прокурор на Районна прокуратура Хасково.

Задържаха турски гражданин с недекларирани над 1,6 млн. евро на „Капитан Андреево“

Първият случай е в автобус, където е имало декларирани средства за около 196 хиляди евро, разделени в девет пакета. След половин час, същата вечер, отново във автобус, паричните средства са 120 хиляди евро, открити във фабрична кухина. И този автобус е пътувал по тази линия.

Третият случай е от около полунощ на 28 май - открита валута в размер на 1 милион и 610 хиляди и 870 евро - 3 млн. и 750 хиляди лева. Именно това е най-голямото количество пари, задържани от митническите служби. Стефан Марашев - зам.-директор на ТД Митница Бургас, обясни, че крупната сума е била укрити на общо 4 места в автобуса, който е бил селектиран за митническа проверка. Недекларираните суми са били намерени след рентгенов контрол, след съмнения за укрити стоки.

До този момент няма индикация обаче трите случая да са свързани, въпреки че става въпрос за автобуси с турски регистрации. Шофьорите също са турски граждани. Те обаче не принадлежат към една и съща фирма.

Иззеха контрабандни смартфони за над 40 000 лв. на „Капитан Андреево“

От Агенция "Митниците" напомнят, че суми над 10 хиляди евро се декларират задължително и се попълва митническа декларация, където се пише и какъв е произходът на валутата.

Според НК, подобни престъпления предвиждат "лишаване от свобода" до 5 години или глоба в размер една пета от стойността на предмета на престъплението. Има само един случай, в който някой да се е съгласил да даде една пета от сумата, уточни прокурор Кирилова.