Нова експертиза по делото за Черния Великден установява шофьора на колата-ковчег
Нова експертиза по делото за Черния Великден установява шофьора на колата-ковчег / netinfo

Повторна комплексна съдебномедицинска и автотехническа експертиза назначи Апелативният съд в Пловдив по делото "Черният Великден".

На 23 април миналата година, навръх празника, 6 деца на възраст от 17 до 19 г. загинаха при катастрофа в Симеоновград. Други двама тийнейджъри получиха средни телесни повреди.

В началото на май съдът в Хасково постанови 12 г. затвор за шофьора на колата-ковчег Данаил Георгиев, който е шофирал пиян. Според решението братовчед му Живко Желев ще лежи 10 г., тъй като му е предоставил колата - "Опел Вектра", собственост на баща си.

Новата експертиза беше поискана в Апелативния съд от защитниците на двамата обвиняеми. За следващото заседание по делото, на 3 декември, вещите лица трябва да посочат какъв точно е механизмът на получените травми от жертвите и пострадалите и дали те съответстват на деформациите на автомобила. Експертите ще отговарят и на въпроса какво е било положението на пътниците.

"Според мен и много хора - не съм карал аз, а Христо Иванов. Не знам дали е пил и защо не са му взели кръвна проба. Още от първия ден го водят свидетел. Очаквам от съда да докаже кой е истинският виновник, а за себе си оправдателна присъда", каза пред журналисти Данаил Георгиев.

Адвокат Димо Стоянов, защитник на Живко Желев, припомни, че Данаил е намерен след катастрофата на задната седалка, а кракът му е бил счупен от предната.

За близките на жертвите, които дойдоха в залата, виновникът е ясен и това е Данаил Георгиев.