/ Дарик радио, Хасково
Мъжете все по-често са жертви на домашно насилие
99578
Мъжете все по-често са жертви на домашно насилие
  • Мъжете все по-често са жертви на домашно насилие
Възрастните хора в малките населени места са сред най-уязвимите групи, които се нуждаят от мобилни социални услуги. Това отчетоха днес от димитровградския офис на Фондация „Х&Д Джендър перспективи“.

Разказ от първо лице: Да избягаш от ада „домашно насилие“ (ВИДЕО)

В последните 6 месеца тя работи по проект за превенция на насилието, финансиран от министерството на правосъдието, по който 60 пострадали  в Хасково, Димитровград, Стамболово и Минерални бани получиха подкрепа. През специализираната програма за овладяване на агресията са преминали трима извършители, насочени от съда.

Всяка трета жена в България жертва на домашно насилие

Не е актуално схващането, че в семейството жертва на насилие са само жените. Между 30 и 35% от жертвите на домашно насилие, с които работим, са мъже, посочи Кристина Йорданова от фондацията. Тя отчете, че все по-често жертви на домашен тормоз стават и възрастните хора, наред с децата.

От офиса на фондацията отчитат, че за половин година са предоставили за жертви на домашно насилие безплатно 60 социални консултации, 30 юридически, 20 психологически и 15 консултации с трудов посредник. В консултативните й центрове в Хасково и Димитровград безплатните консултации продължават, съобщи ръководителят на проекта Андриана Иванова.

Експеримент изследва еднаква ли е реакцията при битов шум и домашно насилие (ВИДЕО)

С два семинара в Хасково и Димитровград за работа по програмата за превенция и защита от домашно насилие сред учениците са били обучени преподаватели, педагогически съветници, психолози и социални работници.

Програмата бе създадена миналата година, тествана пилотно в училищата в димитровградските села Радиево и Крепост и допълнена през тази съобразно констатираното по време на тестовото й прилагане, каза още Андриана Иванова.

Кристина Йорданова и Андриана Иванова чуйте я в приложения файл.