/ iStock
Според РИОСВ в реката постъпват непречистени битови отпадъчни води от населените места в близост
Проверки за установяване причинителя на замърсяване на река Банска при димитровградското село Добрич са предприели експерти от Регионалната инспекция по околната средата и водите-Хасково (РИОСВ), представители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БД ИБР) и Регионална лаборатория при Изпълнителната агенция по околната среда - София, съобщиха от екоинспекцията.

Действията на контролните органи са по сигнал за умряла риба в реката, както и мътност на самата вода и необичаен кафяв цвят, подаден на 22 март. Обходени са няколко участъка от Терс дере, приток на река Банска, както и в района на моста при село Добрич, за който в сигнала се твърди, че е забелязана умрялата риба, но не са открити обекти, източници на замърсяващи отпадни води. 

Мъртва риба изплува в река Черна в смолянски квартал

Сред посетените места са два малки животновъдни обекта без животни, но с останали натрупвания от тор в близост до дерето, за което ще бъде уведомена Областната дирекция по безопасност на храните.

Инспектирана е голяма свинеферма, която събира торовия отпад в лагуна и няма заустваща тръба към дерето. Извършена е и проверка на пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) на пивоварния завод в Хасково, изпускащ пречистените води от северната индустриална зона на града в Терс дере, което е приток на реката.

Освен направения оглед, са взети и проби след пречиствателната станция, но резултатите не показват отклонения от емисионните ограничения в разрешителното на обекта.

Според РИОСВ в река Банска постъпват непречистени битови отпадъчни води от населените места покрай реката, като е възможно и залпово замърсяване от малки животновъдни ферми, което да е причина за влошаване на екологичното състояние на дерето и реката.

От Инспекцията посочват, че анализът на взетите проби за изпитвания от няколко участъка по поречието на реката ще дадат повече информация и насока за установяване на причината на замърсяването.

Припомняме, че преди по-малко от година от РИОСВ отново извършваха проверки в участъка на река Банска до димитровградските села Добрич и Каснаково, отново по сигнали за умряла риба. Тогава не бяха открити промишлени замърсители, довели до измиране на риба в реката.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валентина Стоева, БТА