Мобилен център открива в Димитровград Искам бебе. В Хасково- първата младежка секция
Мобилен център открива в Димитровград Искам бебе. В Хасково- първата младежка секция / DarikNews

Мобилен център ще открие в Димитровград фондация «Искам бебе». Това съобщи на среща с ръководството на общината председателят на управителния й съвет Радина Велчева, като поиска от кмета Иво Димов и председателя на местния парламент Стефан Димитров удобно за целта помещение. В него с групи от 8 до 12 души ще могат да работят психолози на фондацията, които да помагат в емоционално отношение на семейните двойки с репродуктивен проблем. Всички представители на местната власт потвърдиха ангажимента си за осигуряване на място, в което да бъде ситуиран мобилният център "Искам бебе".

Радина Велчева пристигна в Димитровград заедно с координаторът Лидия Чорбанова и Петя Каменова от фондацията за среща с комисията, която ще работи с общинския фонд «Ин витро». Той бе създаден след успешната благотворителна кампания «Дари Рождество» ин витро за Антоанета и Валери Стефанови, която провокира местната власт за учредяване на фонда. Катя Панева е негов председател. 15 000 лв. е бюджетът за 2013 г. С най-голям бюджет е общинският фонд на Бургас и Благоевград- по 200 000 лв., в Асеновград няма определен лимит, а средно е 50-70 000 лв. в по-големите градове областни центрове, коментира Радина Велчева.

Мобилен център открива в Димитровград "Искам бебе" В Хасково първата младежка секция
netinfo

В Димитровград вече стартира приемът на документи от семейства с репродуктивни проблеми, които до 6 май могат да ги внесат в стая 55 на ет. 5 в администрацията. Там могат да потърсят и контакт с който и да е от членовете на комисията, уточни Катя Панева. Повече информация за необходимите документи те могат да намерят на официалния сайт на община Димитровград.

Градът е 27-ят в страната, създал свой фонд «Ин витро», като в много населени места са създадени и групи за взаимопомощ, посочи Радина Велчева. Като най-голямото постижение на фондация «Искам бебе» тя отчете създаването на националния фонд за асистирана репродукция. На 15 000 двойки са помогнали от нея за 4-годишното й съществуване, като се радват на над 3 000 бебета.

Мобилен център открива в Димитровград "Искам бебе" В Хасково първата младежка секция
netinfo

Предстои и учредяването на първата младежка секция «Искам бебе» и тя ще бъде в Хасково, съобщи Радина Велчева. Провокирана е от инициативата на възпитаници на финансово-стопанската гимназия там, специалност «Банково дело» с ръководител Славейка Запрянова, които организират кампания за събиране на средства в помощ на семейства с репродуктивни проблеми.

Колкото повече говорим, толкова повече кураж даваме на тези двойки, коментира кметът Иво Димов. За необходимостта от създаване на успешен механизъм за решаване на проблемите акцентира председателят Стефан Димитров. В инициативите да бъдат ангажирани гражданите и местния бизнес, препоръча председателят на здравната комисия в общинския съвет Вълчо Митрушев. Че комисията, която работи по фонд «Ин витро» ще инициира различни благотворителни акции за набиране на допълнителни средства, увери Катя Панева. Галина Чингарова и Виолета Желева от комисията припомниха, че според утвърдените правила общинският фонд ще финансира и двойки, които са над определената за националния възрастова граница.

От 10 ч. утре в Клуба на дейците на културата е насрочена среща на Радина Велчева и останалите представители на фондация «Искам бебе» с двойки от Димитровград, които искат да получат консултация, да споделят опит или да потърсят съдействие, подкрепа, помощ и разбиране по пътя към жадуваното майчинство, информира координаторът на фондацията за общината Антоанета Стефанова.