Минерални бани се побратими с Бююккаръщъран
Минерални бани се побратими с Бююккаръщъран / Община Минерални бани
Споразумение за побратимяване подписаха общините Минерални бани и Бююккаръщъран от Република Турция. Община Бююккаръщъран е съставна част от област Къркларели. 7-членна делегация, водена от кмета на Бююрккаръщъран Лютфи Караман, пристигна за тази цел в Минерални бани. Гостите от Турция бяха посрещнати по стар обичай с погача и мед.

Споразумението за побратимяване има за цел сближаването и сътрудничеството на хората от двете общини. То ще се изразява в сферите на икономиката, културата, образованието, спорта, здравеопазването и екологията. Предстои да бъдат направени презентации с цел представяне на историческото и културно наследство, историята на общините, тяхното минало и настояще, както и местните традиции и обичаи.

Общинският съвет на Минерални бани е гласувал решение за побратимяването още през 2014 г. Реализацията му се забави заради по тромавата и тежка процедура от страна на Анкара, която трябваше да даде своето становище, уточниха от администрацията. Гостите от община Бююккаръщъран ще останат няколко дни в община Минерални бани и ще присъстват на празника на Караманци в неделя.

Цялото ръководство на ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ, представители на движението в Европейския парламент, както и на парламентарната група ще бъде на този празник, съобщи кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

В момента тече усилена подготовка за събитието, което по традиция е посветено на жертвите и репресираните по време на т. нар. 10-то майски събития през 1984 година. Празничната програма ще започне от 15 часа днес с шахматен турнир. Наградният фонд предвижда 100 лева за победителя, 50 лева за класиралия се втори и по 30 лева за трето и четвърто място.

Малко по късно ще стартира и общинския кръг на футболен турнир. За отбора победител е предвиден коч. Класиралите се на второ място ще получат агне. Същата награда ще получат и съставите заели трето и четвърто място в турнира. От 19 часа за жителите и гостите на село Караманци е предвидена музикална програма.

На 7 май празникът ще продължи с детска фолклорна програма и приветствие от официалните гости. От 13 часа е началото на свободните борби. За победителя е предвидено 500-килограмово теле. Неговият подгласник, класирал се на второ място, ще получи коч, а наградата за третия ще е агне.

Това са най-големите и известни народни борби на трева в България, информират от община Минерални бани. Общият награден фонд за състезанията по време на празника е 15 000 лева, които са осигурени от спонсори, каза кметът Мюмюн Искендер. Тази година гости на проявата ще бъдат и борци от съседна Турция, които ще демонстрират т. нар. мазни борби.