Лазарки от Нов път с песенен благослов в село Добрич
Лазарки от Нов път с песенен благослов в село Добрич / DarikNews, архив

Лазаровден е днес. Той се празнува винаги 8 дни преди Великден и с него започва подготовката за Страстната седмица. Празникът се нарича още Лазарица, Лазар, Лазарова събота.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които след като бъдат осветени в църквата, красят вратите на следващия ден - Цветница (Връбница).

 

В народния обичай Лазаруване участват момичета на възраст от 10 до 16 години - лазарки. На групи от 6-7 те обикалят домовете, играят, като пеят обредни песни за всеки член от семейството, а домакините ги даряват с яйца и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли лазарки, ще е честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта.

Типичния за празника ритуал от 10:30 ч. ще представят момичетата от читалище „Нов път-2011” в село Добрич. Те ще обиколят къщи от селото, пременени в традиционни фолклорни носии, и пеят обредните лазарски песни с благослов за здраве, щастие и берекет. Пак от 10.30 ч. утре в двора на бившето училище ще представят обичаите Лазаруване и Кумичкане - свиване венци, информират от читалище „Нов път-2011”.