Контрабандни цигари в тайник на автобус откриха на МП „Капитан Андреево“
Контрабандни цигари в тайник на автобус откриха на МП „Капитан Андреево“ / DarikNews.bg, Архив

Контрабандни цигари в тайник на автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция за Косово, засякоха митничари на пункта „Капитан Андреево“. Автобусът пристигнал малко преди полунощ, като шофьорът и всички пътници заявили, че не носят нищо за деклариране. Превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка, при която митничарите открили тайник под стъпалата на задната врата на автобуса. От укритието били извадени 1 100 кутии без акцизен бандерол. Установено е, че цигарите са собственост на втория шофьор на автобуса - турски гражданин. Срещу него е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. За обезпечаване на евентуални вземания по съставения акт от нарушителя е иззета сумата от 400 евро.

При други два случая, при проверка на товарен и лек автомобили с турска и френска регистрация, влизащи в страната от Турция, са открити на различни места в естествените кухини на превозните средства, общо 920 кутии цигари без акцизен бандерол. Те са били иззети, а на нарушителите са съставени актове.

 

От началото на месеца до момента митничарите на „Капитан Андреево“ са задържали 791 820  къса (39 591 кутии) цигари без български акцизен бандерол. От 872 преминали пътници са иззети 30 179 кутии (60 3580 къса) цигари, закупени от Турция, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос. За същия период, по метода на анализ на риска, при щателни митнически проверки митническите служители са открили 9412 кутии (188 240) къса, за които са съставени 78 акта.