/ Агенция "Митници"
Митническите служители от Териториална дирекция „Южна морска“ и Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ задържаха, при два случая, 10 262 текстилни изделия, спортни обувки и аксесоари със съмнения, че са произведени в нарушение на права върху интелектуалната собственост и 1430 контрабандни текстилни изделия с логото на известни марки, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Агенция "Митници"

Декларираната стока, но носеща емблеми на световни марки, е открита на 11 ноември в товарен автомобил с полска регистрация, влизащ в страната в Турция. Камионът е селектиран по метода „анализ на риска" за щателна митническа проверка, при която се установява, че количеството на групажната стока съвпада с обявеното, но част от нея носи емблеми на световни марки.

Иззеха контрабандни продукти за полова мощ, хранителни и спортни стоки на „Капитан Андреево” (СНИМКИ)

При проверката са открити 8114 текстилни изделия ризи, блузи, суичъри, якета, комплекти шал и шапка, панталони и мъжко бельо, с логото на 18 световноизвестни марки. Открити са още 1074 спортни обувки и още толкова чанти и портмонета.

Агенция "Митници"

Недекларираните текстилни изделия са открити на 5 ноември в товарен автомобил с турска регистрация, влизащ в страната от Турция, превозващ стока за Германия. При щателната митническа проверка се установява, че количеството на групажната стока не съвпада с обявеното в представените митнически документи.

Иззеха близо един тон зехтин и мед, укрити в товарен автомобил на „Капитан Андреево“

Открити са недекларирани 1430 елеци, якета, блузи, суичъри. На шофьора на камиона е съставен акт за нарушение по Закона за митниците. За случаите на задържаните общо 11 692 имитации в изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения  ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.