ОУ "Славейков", Димитровград
ОУ "Славейков", Димитровград / Дарик радио, Хасково
"Изкуствен интелект" в димитровградското училище "Славейков"
94849
"Изкуствен интелект" в димитровградското училище "Славейков"
  • "Изкуствен интелект" в димитровградското училище "Славейков"
„Изкуствен интелект“ учат за първа година паралелка петокласници в димитровградското ОУ „Пенчо Славейков“. От тази учебна година то е със статут на иновативно училище. Учебната програма за новия предмет разработват преподавателите по информационни технологии Красимира Илиева и Катя Гочева. Одобрена е от образователното министерство, каквито са нормативните изисквания.

Целта е децата да учат чрез преживявания, часовете да им бъдат интересни и да сме адекватни на времето, коментират двете учителки. И признават, че и самите те продължават да се обучават- завършили следдипломна квалификация по тази специалност преди да започнат да я преподават.

ОУ "Славейков", Димитровград
Дарик радио, Хасково

Засега петокласниците не срещат затруднения, но и програмите, с които работят, са достъпни за тях- програмирането не е толкова математика, колкото всичко е визуално и интересно за децата, разказва Красимира Илиева.

Очаква се скоро да бъде открита официално и дигиталната класна стая, която в ОУ „Славейков“ оборудваха по проект „Лаборатория на младия ум“ на обща стойност 86 620 лв., като 10% от сумата осигури училищното настоятелство. Осигурени са 3D принтер, Виртуална Пясъчна Кутия, 10 Lego Mindstorms комплекти, които се използват в обучението по „Изкуствен интелект“ и за клуб по роботика „РобоСлав“, 4 интерактивни маси с 55-инчов тъч-дисплей- т. нар. умни бюра и 15 преносими компютри.

ОУ "Славейков", Димитровград
Дарик радио, Хасково

Екипът по проекта включва преподавателите Петя Иванова, Катя Гочева и Красимира Илиева, като за разработването му помага и председателят на училищното настоятелство Росен Кузев.

Предстои да обсъдим сценария за откриването със спонсорите по проекта и да насрочим конкретната дата за откриване на дигиталната класна стая, съобщи директорът на училището Снежана Ангелова.