Институциите в областта готови за земетресение
Институциите в областта готови за земетресение / netinfo

Институциите в областта, имащи отношение към бедствия и аварии, са напълно готови да реагират при евентуално земетресение, стана ясно днес. Преди час приключи заседанието на Областния щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, което бе свикано днес сутринта от областния управител Румен Данев по повод Националното учение "Действие на органите за управление и силите на Единната спасителна система по защита на населението и националното стопанство при възникване на земетресение на територията на Република България".

Обобщената информация от края на учебната среща гласи, че на базата на постъпилите от щабовете на институциите и общините сведения са се взели решения за направа на полеви палатков лагер в Хасково и Минерални бани, където да се приемат пострадали. След това да се транспортират в незасегнатите от земетресението Харманли, Любимец и Свиленград, в чиито болници има разкрити допълнителни легла. Съгласувани са били маршрути за евакуация. От Националния кризисен щаб е получена помощ за ранените и пострадалите, осигурена е била медицинска евакуация с хеликоптер в университетските клиники на Пловдив и Стара Загора. Поради химическа авария в "Неохим", кметът на Димитровград е взел всички мерки за извеждане на населението... И това, разбира се, е само сценарий на днешното учение - нищо подобно не се е случило на практика.

След заседанието директорите на институции са се отправили съм своите кризисни щабове, за да подават обобщена информация  към Областния щаб за координация.

Областният управител е останал доволен от работата на областното формирование, което е действало навременно и в синхрон и е предлагало бързи и адекватни решения за реагиране при учебната бедствена ситуация, съобщиха от областната пресслужба.