/ / цигари / Thinkstock/Getty Images
С близо 13 883 160 контрабандни цигари по-малко са конфискували полицаите в Хасковска област през миналата година в сравнение с 2016 г. Вчера след съвещание Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че Хасково е сред българските градове с висок марж на контрабандата на цигари.

Полицаи иззеха 400 къса саморъчно свити цигари

От официалната справка, която поискахме от МВР става ясно, че в областния град има и по-малко конфискуван безакцизен тютюн. Сега числата показват, че са иззети 2009 кг, а през 2016 г – 3189, 91 кг.  

Вътрешният министър Валентин Радев и обвинител № 1 на Републиката заявиха, че като цяло ръстът на контрабандата е намалял в България. Обяснението за по-малкото хванати цигари на МВР е, че след като е по-малко процентът на контрабандата, е логично да има и по-малко конфискувани папироси.

Хванаха 4 000 къса цигари без бандерол

„Ако Хасково е с най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик”, каза още Сотир Цацаров. Тогава обаче възниква въпроса, как в Свиленград, който е граничен град има сериозно намаление на контрабандата, а Хасково, който се явява във вътрешността на страната, процентът се увеличава.  

Иззеха цигари и тютюн в Димитровград и Симеоновград

Изследване сочи, че през октомври миналата година Хасково е сред първите градове по ръст на контрабанда. През 2017 г са иззети общо в региона 847 906 къса цигари, а през 2016 г – 14 731 066.

Случайно или не, но от полицията днес съобщиха, че в Свиленград, Любимец и село Сива река са хванати общо 28 380 къса цигари без бандерол от различни марки.