/ Областна администрация Хасково
Готовността на общините и структурите от област Хасково за предстоящия зимен сезон бе докладвана днес на съвещание в Областна администрация-Хасково. То бе председателствано от заместник-областния управител д-р Стефка Здравкова.
 
Директорът на ОПУ-Хасково инж.Радостин Ламбрев съобщи, че управлението има сключени споразумителни протоколи за 2019 г. с всички общини на територията на областта за съвместно финансиране на поддържането на републиканските пътища в чертите на градовете Хасково, Димитровград, Харманли, Симеоновград, Свиленград, Любимец,  Тополовград и Ивайловград. 
 
Превозвачи в Хасково на протест

ОПУ-Хасково провежда зимна подготовка и организира снегочистенето на републиканските пътища на територията на областта, съгласно изработен и съгласуван с  Директора на ОД на МВР и Директора на РД „Пожарна безопасност и защита на населението" План за зимно поддържане – зима 2018-2019 година.
 
Продължава доставянето на необходимите материали по пунктовете и базите, уточни инж. Ламбрев.
     
ОПУ-Хасково има изготвен и съгласуван План за координация на дейността на ОД на МВР – Хасково и ОПУ – Хасково при въвеждане варианти за временна организация и безопасност на движението при влошени метеорологични условия по първостепенната пътна мрежа на територията на област Хасково през зимния период на 2018/2019 година.
        
Директорът на ОД на МВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков докладва, че са предвидени действия при сложни метеорологични условия
 
При снежни бури и интензивни снеговалежи с големи навявания, при положение, че превантивните мерки не са довели до желания резултат, съвместно с местните  структури на Главна дирекция ”Национална полиция” и  Главна дирекция  „Противопожарна безопасност и защита на населението” се пристъпва към въвеждане на ограничения като:
  • задължително движение с вериги на МПС;
  • забрана за движение на някои видове МПС;
  • затваряне на определени пътни участъци и др.
За извличане на аварирали автомобили, които пречат на движението на други МПС и на почистващата техника до най-близкото уширение на пътя, се използват най-близко стационираните влекачи или се търси съдействие от структурите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Хасково без фирма за снегопочистване
Областна администрация Хасково

Неразделна част от плана за зимно поддържане е този за координация на дейността на ОД на МВР-Хасково и ОПУ-Хасково при въвеждане на варианти за временна организация и безопасност на движението при влошени метеорологични условия по първостепенната пътна мрежа на територията на Област Хасково. Разработен е от ОПУ, съвместно с ОД на МВР-Сектор „Пътна полиция”, Областна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението”, ГД „АБ – Марица”, ГД ”АБ-Хасково”  и ОО „Автомобилна администрация” при Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.
               
Директорът на РДПБЗН-Хасково комисар Николай Вълчев докладва, че службата е в готовност, системата за ранно оповестяване на населението работи, а опитът показва, че практиката за превенция през последните години дава резултати.

Военно поделение 52 740 е в готовност да работи по план за подпомагане на населението. Спец-формирование от 30 души и тежка техника е обучено да действа при зимни условия, докладва командирът му подп. Николай Александров.
 
За готовност за откриване на нови 300 легла в болниците от областта в случай на криза докладваха от РЗИ Хасково. От там увериха, че е създадена организация за осигуряване на хемодиализа на болните. Тя се поема от МБАЛ-Хасково и Свиленград, а пациентите от община Тополовград се обслужват от болницата в Елхово.

Общият брой на хората на хемодиализа в региона е 78, като 50 от тях се обслужват в МБАЛ-Хасково. 31 медицински екипа са окомплектовани за работа на място, а РЗИ е в готовност за доставка на лекарства до болници и аптеки в случай на криза. 
 
Началникът на РУО-Хасково Христина Боева докладва, че всички училища, детски градини и образователни институции са осигурили отопление и транспорт до учебните заведения.
 
От БЧК докладваха, че поддържат в наличност бедствен резерв за около 200 човека и екип от доброволци за оказване на спешна помощ при тежки зимни условия. Общините от област Хасково също информираха за своята готовност да се справят с тежки зимни условия и да гарантират безопасността на населението.