Необходимите ресурси за животните ще бъдат раздадени на регистрирани животновъди, след оглед на щетите от комисия, назначена със заповед на кмета
Обща сума от 20 хил. лв. ще бъде разпределена между животновъдите, чиито ниви бяха унищожени при пожарите през последните дни в района на Сакар, и животните им останаха без храна.

Локализираха пожара в Сакар планина, 19-годишен доброволец е пострадал тежко

Това съобщиха от пресслужбата на Общинската администрация в Свиленград. Решението е взето на извънредно заседание на Общинския съвет, което беше свикано заради тежката ситуация в района.  

Парите за подпомагането са от бюджета на общината и по предложение на кмета на Свиленград арх. Димитър Карчев с тях ще бъдат подпомогнати стопаните, които изгубиха в огъня посевите, предназначени за изхранване на добитъка им.

Необходимите ресурси за животните ще бъдат раздадени на регистрирани животновъди, след оглед на щетите от комисия, назначена със заповед на кмета. В нея ще се включат представители на общинската администрация, Общинския съвет, Българската агенция по безопасност на храните и със съдействието на кметовете на засегнатите села, уточниха от Общината. 

Огненият ад в Хасковско: Ситуацията остава критична, пътят между Свиленград-Тополовград е силно задимен и затворен

Тази сутрин беше съобщено, че големият пожар в Сакар, в землището на община Свиленград, е овладян, но в него през изминалите три дни изгоряха над 100 хил. декара земеделски площи, пасища, лозя и гори. Опожарени са пчелини и няколко селскостопански постройки. Размерът на щетите тепърва ще се изчислява.

Към засегнатия свиленградски район вече се изпращат помощи от села в други райони на България. Земеделски производител от село Златовръх, Асеновградско, ще предостави камион със слама за храна на добитъка, а за извозването ѝ Общината ще осигури превоз.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Красимира Славова/БТА