Димитровградските съвеници решават бъдещето на болницата и медицинския център
Димитровградските съвеници решават бъдещето на болницата и медицинския център / Darik News, архив

План за действие в изпълнение на областната стратегия за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация ще приеме днес местният парламент на Димитровград. Докладната е включена под № 1 в проекта за дневен ред на заседанието, който включва 28 точки. Най-спорно се очаква да бъде предложението от съветническата група на БСП за оптимизация в структурата на МБАЛ „Света Екатерина”, което вече предизвика напрежение и реакции сред заетите в медицинския център и Центърът за спешна медицинска помощ. Според проекта за решение те трябва да се преместят в други помещения, а в освободените от центъра да се настани детско отделение. Кметът Иво Димов призова групата на БСП да оттегли докладната и я определи, като прибързана.

Акценти от дневния ред на димитровградските съветници днес са също трансформирането на Социалния учебно-професионален център в Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост, приемането на отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление, докладна за закупуване и монтиране на звукови устройства, дублиращи зеления сигнал на светофарните уредби.

Принципно решение за побратимяване между Димитровград, Република България и град Херцег Нови, Република Черна гора предлага Тодор Ташев. Издаване на общински информационен вестник,  предоставяне на финансови средства на клуба по борба за подготовка и участие в състезания на Виктория Бобева и възстановяване към Българска православна църква (БПЦ) собствеността на манастира „Успение на Света Богородица” с прилежащите терени в землището на село Добрич, са предложенията на председателя Стефан Димитров. Докладна за финансово подпомагане на МБАЛ "Св. Екатерина" внася заместник-председателят Димитър Петров, който днес ще води сесията, тъй като председателят Стефан Димитров е извън страната.