Димитровград по Атриум със статут за маршрут на Съвета на Европа
Димитровград по Атриум със статут за маршрут на Съвета на Европа / DarikNews, Архив

Културният маршрут „Атриум - архитектура на тоталитарните режими”, част от който е и Димитровград, получи сертификат от Съвета на Европа и е 27-ят с такъв статут. Това съобщи на пресконференция днес кметът на града Иво Димов. Димитровград се включи в Атриум още през 2011 година след като от Пловдив се отказали, припомни той. В маршрута влизат още 18 държави от Югоизточна Европа, като целта е да бъдат привлече повече туристи.

Димитровград има какво да покаже и този културен маршрут тепърва ще дава резултати. Ако си мислим, че от утре ще дойдат японци с фотоапарати и ще щъкат из града - това не е реално. Чака ни много работа, коментира днес кметът Иво Димов. Предстои развитието на маршрута, още повече, че полученият статут не е постоянен и на всеки 3 години следва да бъде защитаван. За целта в Димитровград предвиждат централната част да бъде наситена с атракции за бъдещите туристи, макар и все още да няма конкретна визия какви ще бъдат те. Не по-маловажно е откриването на туристически информационен център, като плановете са той да бъде ситуиран във временен преместваем обект до Водната кула. Едно от най-съществените неща е санирането и реставрацията на сградите, включени в маршрута- централната алея, бул. Благоев, бул. Трети март и комплекса край читалище „Христо Ботев”, както и парковете. За осигуряване на необходимите средства от общината се надяват на програма "Региони в растеж", но какви ще бъдат възможностите също все още не е уточнено, тъй като не са ясни критериите.

Седмица преди заседанието на Съвета на Европа в Люксембург Димитровград бе домакин на УС на международната асоциация „Атриум”, член на която вече е и София. В Люксембург маршрутът бе представен и защитен от Патрик Лийч и Клаудия Кастелучи от италианската община Форли- водеща по проекта. През есента там ще бъде и официалната церемония за връчване на сертификата.