акция в Харманли
акция в Харманли / снимка: МВР
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за превеждане на чужди граждани през
територията на България. Трима от тях са задържани на 27 април 2017 г. в София и Харманли при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и
Специализираната прокуратура. Другите двама от групата са вече с наложена мярка „Задържане под стража“ от Русенския районен съд по друго дело.

По време на специализираната операция на 27 април са задържани ръководителят на групата  Лазгин Мустафа, сирийски гражданин, със статут на бежанец, Али Мохамед – също сириец с хуманитарен статут и българинът Радослав Янков. При извършените претърсвания и изземвания в автомобилите и ползваните от тях жилища са открити множество мобилни телефони, СИМ карти,  преносими компютри, документи за финансови преводи, чужди документи за самоличност и други доказателства за престъпната им дейност.

Другите двама от групата – Ивайло Димов и Мартин Димов, са задържани в Русе по друго дело. Те също са привлечени като обвиняеми за незаконен  трафик на мигранти, предстои материалите по предишното им дело да бъдат присъединено към досъдебното производство на Специализираната прокуратура.

На 29 април 2017 г. в Специализирания наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.