Близо 2,4 млн. лв. забавени налози и осигуровки събраха данъчните в Хасково
Близо 2,4 млн. лв. забавени налози и осигуровки събраха данъчните в Хасково / Darik News, архив

Близо 2,4 милиона лева забавени данъци и осигуровки събра НАП в Хасково само за два месеца в резултат на двете си кампании – чрез лични срещи със задължените лица и чрез напомняне по телефона.

През юни и юли бяха селектирани за разговор по телефона 566 лица с постоянен адрес в област Хасково, които бяха декларирали през тази година, но неплатили в срок данък върху доходите си и задължителни осигурителни вноски. Кампанията реализира за хазната повече от 16 335 лева забавени дължими суми.

По същото време са осъществени срещи с представители на 52 дружества със задължения над 100 000 лева. С тези с особено големи задължения се срещна лично териториалният директор на НАП в Пловдив. В резултат, фирмите внесоха 2 351 000 лева данъци и осигуровки.

Общо за първите седем месеца на годината чрез доброволно плащане и след намесата на публични изпълнители, в Хасковска област НАП събра за бюджета 54,1 милиона лева просрочени задължения. 33,7 милиона лева от тях са данъци, а 20,4 милиона лева са задължителни осигурителни вноски.

 

Мониторингът на забавените плащания продължава, като освен чрез телефонни обаждания и срещи, от офиса на НАП в Хасково приканват длъжниците и с писма. Агенцията напомня, че лицата, които имат временни финансови затруднения, могат да търсят за съдействие публичните изпълнители от дирекция „Събиране“ за изготвяне на индивидуални погасителни планове.