/ Областна администрация, Хасково
Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха днес седем водещи фирми от област Хасково и три професионални гимназии. Бизнесът и образователните институции обединяват действията си за привличане и изграждане на млади и добре обучени специалисти със средно образование с успешна реализация по професиите: машинен монтьор; електротехник; техник по автоматизация и машинен оператор.

Официалната церемония бе в Областна администрация-Хасково в присъствието на Областния управител Станислав Дечев, началникът на РУО на МОН Христина Боева и директорът на Регионалната служба по заетостта Господин Господинов. Идеята за подписване на Меморандума е на председателя на КРИБ-Хасково Стефан Димитров.

Областният управител Станислав Дечев заяви пълната си подкрепа за инициативата и изрази увереност, че Меморандумът ще е работещ документ, който ще позволи на професионалните гимназии да разгърнат потенциала си с помощта на местния бизнес.

„Изключително съм удовлетворен, че идеята на КРИБ-Хасково бе приета от фирми с доказано име, устойчиви производства тук и с визия за развитието на региона“, подчерта Станислав Дечев.

Всички ние трябва да работим много с родителите и децата, за да ги убедим, че професионалното образование е привлекателно и перспективно, и че динамичното развитие на хасковски регион изисква и адекватна професионална подготовка, посочи още той.

Преди да парафират документа всички страни в Меморандума дискутираха спецификата на професионалното образование, адектавтостта на професионалните паралелки на динамиката на пазара на труда и перспективите пред местния бизнес.

„Днешният Меморандум е само първа стъпка в процеса на подпомагане на професионалното образование. През следващите месеци предстоят поредица от инициативи, които бизнесът ще предприеме, за да популяризира сред децата и родителите перспективните производства, които в момента се развиват в региона и които ще позволят на младите хора да се реализират в реалния сектор“, коментира председателят на КРИБ-Хасково Стефан Димитров.

Той благодари на областния управител на Хасково, на представителите на институциите и на учебните заведения, за проявеното развиране и за готовността им да работят в екип за преодоляване на кризата на пазара на труда.