Атанас Капралов с Жив и свободен в столичната библиотека
Атанас Капралов с Жив и свободен в столичната библиотека / DarikNews, архив

 

Новата поетична книга на Атанас Капралов, озаглавена „Жив и свободен", ще бъде представена днес, в Световния ден на поезията, в Social club на столичната библиотека. Организатори на премиерата са Съюзът на българските писатели, столичната библиотека и издателите на стихосбирката. За нея ще говорят литературният критик доц. Ивайло Христов и редакторът на книгата Георги Киров. В представянето ще се включат певицата Емилия Валенти и бардът Бойко Георгиев.

„Жив и свободен" включва 39 стихотворения. Автор на илюстрациите е художникът от Димитровград Нено Александров.

Атанас Капралов е явление в съвременната българска поезия. С всеки свой стих в новата си стихосбирка той стои на хлъзгавия ръб между модерността и класическия изказ. Това поражда остро диалогичния характер на стилистиката му. Тя се люшка между високата енергия на Ботевите чувства и светлата печал на Дебеляновските интонации. Докато в предишните му книги те са силно поляризирани, сега в стиховете му се долавя мъдростта на изстраданите истини. Може определено да се твърди, че Атанас Капралов е сред малкото съвременни поети със своя специфична поетика. И ако досега се стремеше и вървеше към върха, в последната си книга той уверено е стъпил на него и оттам разбира колко преходни са земните страсти, щом като единственото, което има смисъл за човека, е да си жив и свободен, пише редакторът на стихосбирката Георги Киров.

Атанас Капралов с "Жив и свободен" в столичната библиотека
netinfo

Различни критици определят Капралов като явление в българската литература. Бих добавил: явление в тежък период от нейното съществуване. Той отбелязва връщане към добри поетични традиции, които вплита в прозрения за бъдеще време, пише в „Литературен свят" Георги Николов.

Атанас Капралов е роден през 1958 г., в Димитровград. Завършил е българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски". Автор е на 4 стихосбирки: „Нежен скитник" (1990), „Завръщане в слънцето" (1996), „Голота" (2002), „Дамгосан" (2006) и на книжката за деца „Цветно чудо" (2008). Член е на Съюза на българските писатели. Носител на националната литературна награда „Димчо Дебелянов" за 2008 година.