4,5 млн.лв. събра НАП в Хасково след срещи с длъжници
4,5 млн.лв. събра НАП в Хасково след срещи с длъжници / Darik News, архив

4,5 млн.лв. събраха публичните изпълнители на НАП в Хасково след лични срещи с управители на фирми с големи задължения към бюджета. Постъпленията са осигурени само за последните 4 месеца- от юли до октомври включително и идват в хазната от общо 139 дружества в Хасковска област, които Агенцията наблюдава в специален мониторинг заради това, че имат задължения над 50 000 лева.

Мониторингът на дружества с големи данъчни и осигурителни задължения е подход, който включва персонални срещи между управителите им и ръководството на НАП, на които се прави анализ на възможностите на фирмите да покриват както текущите, така и просрочените си плащания, и се поемат изрични ангажименти за предоставяне на обезпечения и/или цялостни или частични плащания. Средномесечно, от юли досега, ефектът от кампанията в региона представлява приход от 1,14 млн.лв. за бюджета. За сравнение- в началото на годината, когато тази мярка бе все още нова, чрез мониторинг се събираха 900 000 лв. средно на месец.

Персоналните разговори с длъжници са част от пакета мерки на Националната агенция за приходите за стимулиране на доброволното плащане на данъци и осигуровки без да се стига до запориране на банкови сметки и без да се пречи на нормалния ритъм на работа на фирмите, отбелязват от офиса на Агенцията в Хасково.

 

Друга подобна мярка е напомнянето по телефон от Информационния център на НАП, при което задължените лица биват уведомявани за дължимите суми преди да се пристъпи към изпращане на официална покана от публичен изпълнител и запориране на трудово възнаграждение.