/ IStock
Прокуратурата отчита над 4 процента намаление на криминалната престъпност в регион Хасково през 2020 г. Това сочи годишният отчетен доклад на Окръжна прокуратура - Хасково, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Според обобщените данни, през годината прокурорите от районните прокуратури и от Окръжна прокуратура са внесли в съда 1322 прокурорски актове. Броят на предадените лица на съд по внесените актове е 1441. 

За държане, разпространение и контрабанда на наркотици са били осъдени 129 от 141 обвиняеми. Досъдебните производства за корупционни престъпления са били 29, от които 28 за подкуп. В съда са били внесени 17 дела за такива престъпления спрямо 18 обвиняеми, като няма няма оправдани по досъдебните производства за корупция.

Приоритетите за работата на прокурорите от района на Окръжна прокуратура - Хасково през 2021 г. са свързани с противодействие на битовата престъпност и характерните престъпления за областта - нарушения на граничния режим, незаконен трафик на наркотични вещества, стоки и ценности през границата на страната, която се явява и външна на ЕС, се отбелязва още в съобщението.