37 заявления от кандидати за приемни родители са постъпили в Община Димитровград
37 заявления от кандидати за приемни родители са постъпили в Община Димитровград / netinfo

Работна среща на представители на Управителния съвет на Националната асоциация за приемна грижа, приемни родители, кандидати за приемни родители и специалисти по приемна грижа от Община Димитровград ще се проведе днес преди обяд в зала „Гроссето", съобщиха от общинската администрация. Ще участват председателят на асоциацията Мирослав Долапчиев, членовете на Управителния съвет Александър Миланов и Мария Благоева, както и координатора на асоциацията за област Хасково Светлозар Русев.

Тема на срещата ще бъдат представяне на новата методика за приемна грижа, развитието на приемната грижа на територията на Община Димитровград и проблеми и предизвикателства на приемната грижа на общинско, регионално и национално ниво.

Община Димитровград е доставчик на социалната услуга „Приемна грижа" като една от 83-те общини партньори на Агенцията за социално подпомагане по проект „И аз имам семейство". Другият доставчик на услугата в Общината е Дирекция „Социално подпомагане".

Към момента до кмета на Общината са подадени 37 заявления от кандидати за приемни родители. Четирима от кандидатите са се отказали от процедурата още преди да бъдат утвърдени като приемни родители. Един от утвърдените кандидати изяви желание да смени доставчика на услугата. Утвърдени са 15 приемни семейства - 2 доброволни и 13 професионални, като в 13 от тях са настанени общо 18 деца. В останалите две семейства предстои да бъдат настанени деца. 10 семейства са преминали обучение. Социалните работници от екипа по приемна грижа подготвят документите им за представяне пред Регионалната комисия по приемна грижа към Регионална дирекция „Социално подпомагане" за вземане на решение за утвърждаването им като приемни родители.

На 24 юли приключи обучението и на останалите 7 семейства кандидати за приемни родители.