Община Димитровград с 32-метров трикольор
Община Димитровград с 32-метров трикольор / Дарик радио-Хасково
32-метровото национално знаме за поредна година краси фасадата на димитровградското кметство по повод националния празник Трети март. Тази традиция датира от 2012 година, когато за пръв път от общината поставиха трибагреника на 14-етажната сграда.

Програмата за отбелязване на 139 години от Освобождението на България в Димитровград започва в 10 часа днес на площада пред кметството. 1000 хартиени знаменца ще раздадат и тази година от администрацията на участниците в церемонията по издигане на националния флаг. Акцент тази година в програмата ще е изпълнението на националния химн от ученичката Кристин Стефанова с димитровградския Забавно-духов оркестър. След поздравителните слова на площада, с шествие по централната пешеходна алея „България“, участниците и официалните лица ще се отправят към Паметната плоча на освободителите за поднасяне на венци и цветя.

След поклонението, в 10.45 ч. на площада пред Историческия музей започва празничен концерт. В него ще участват деца от ОДЗ „Райна Княгиня“  с възрожденски облекла, от младежката театрална школа „Апропо“, общинският представителен хор, деца с популярни български песни и народни, които ще анонсират хорото, с което традиционно ще завърши празничната третомартенска програма в Димитровград. Тази година ще го поведат от танцовия състав „Гайтани“.

Вчера общинската администрация в Димитровград раздаде трикольори с размер 50/80 на всички, заявили и ползвали административни услуги. Такава инициатива  имаме за четвърта поредна година, припомнят от общината. 110 са получилите вчера знамена, като от администрацията отчитат повишен интерес. Дойдоха хора, които казаха, че идват точно днес да ползват административна услуги, за да получат знаме, разказаха от общината в Димитровград.

Тази година тя осигури такива трибагреници и за всяко училище и детска градина, както и за всеки кмет на кметство в община Димитровград, допълват от администрацията.

В следобедните часове вчера три димитровградски гимназии бяха домакини на „Час за България“. Открит урок за значението на трети март за България представиха трима историци и академици- Васил Гюзелев, Константин Косев и Георги Марков.