1100 ученици от Хасково вече знаят повече за данъците
1100 ученици от Хасково вече знаят повече за данъците / Dariknews.bg, архив

1100 ученици от пет хасковски гимназии - Математическата, Езиковата и професионалните гимназии по автотранспорт, лека промишленост и дървообработване, вече знаят повече за данъците, осигуровките, кой и как ги събира и защо е важно да се плащат, съобщиха от местния офис на НАП. Учениците на възраст от 15 до 19 години бяха сред аудиторията на НАП в Хасково по време на образователния проект „Влез в час с данъците“, който продължава до 31 май. По време на занятията те научиха от данъчните експерти при какви условия могат да работят непълнолетните; какви са разликите между трудов и граждански договор и предимствата, които дава първият; защо е важно да сме здравно осигурени; какви са мерките, с които можем да противодействаме на сивата икономика и как дори младите хора в качеството си потребители могат да повлияят върху реалното отчитане на приходи от продажби.

Освен с интересни факти, учениците бяха привлечени в проекта на НАП и с играта „Парола: Касова бележка“, която този месец приключва с голямата награда - игрална конзола.
Над 370 хиляди касови бележки са регистрирани от участници в играта през първите 4 месеца от играта - от януари до април. Стойността на бележките надхвърля 3 млн.лв., или точно толкова приходи от продажби са били „на светло“ със съдействието на учениците, участвали в надпреварата на НАП.

В състезателния формат все още може да се включи всеки учащ с неограничен брой касови бележки, без значение от стойността на покупките, отразени в тях. Играта е до 31 май. До 22 май пък НАП раздава поощрителни награди.